maanantai 10. toukokuuta 2021

Tekstiili- ja muotialan myyntitehtävissä toimiminen Puuilossa

 Tammikuussa 2021 aloitin oppisopimuksella työskentelyn Puuilossa. Työtehtäviini on kuulunut sekä työvaate että sisustusosaston ylläpitäminen. Suuremman osan ajastani töissä olen ollut työvaatteiden parissa, joten keskityn tässä postauksessa työvaatteiden materiaaleihin, merkintöihin ja mitä tulee ottaa huomioon työvaatteita valitessa.


Työvaatteissa käytettävät materiaalit


Luonnonkuidut:

Puuvilla

Käyttökohteet: työtakit, työpaidat

Hoito-ohje: konepesu 40 asteessa, ei rumpukuivausta tai silitystä

Nahka

Nahka sopii käytettäväksi turvajalkineissa erittäin hyvin, sillä se on kulutuksenkestävä, hengittävä sekä eristävä materiaali. Nahkapintaa hoidettava säännöllisesti sille tarkoitetulla hoitoaineella, jotta käyttöikä olisi mahdollisimman pitkä.


Tekokuidut:

Muuntokuidut:

Lyocell
Pehmeä materiaali. Lyocelin lujuus ja kestävyys on parempi kuin useilla muilla tekokuiduilla, jopa parempi kuin puuvillalla. käytetään mm. työtakeissa. Tunnetaan myös nimellä tencel.

Synteettiset kuidut:

Polyesteri

Erittäin hyvä vetolujuus ja valonkesto. Joustava materiaali, joka ei ime kosteutta itseensä. Monipuolinen ja helposti muunneltavissa oleva materiaali. Käytetään hupparitakeissa ja työpaidoissa. Mahdollista käyttää myös palosuojatuissa vaatteissa.

elastaani

Erittäin joustava kuitu, jota käytetään usein työhousuissa. Ei ime kosteutta tai allergisoi. Elastaania ei koskaan käytetä ainoana kuituna, vaan sen osuus on yleensä pieni, noin. 2-40% vaatteesta. Jo pieni määrä tuo tekstiiliin joustavuutta. Huuhteluaineen käyttöä ei suositella.

Polyamidi
Vetolujuudeltaan vahvimpia tekokuituja. erittäin hyvä hankauksenkesto. Käytetään usein työtakeissa ja housuissa. Tunnetaan myös nimellä nylon. 

Kevlar

Erittäin luja ja vahva materiaali. Käytetään vahvikkeena työhousuissa.

Beavernylon

Erittäin hyvin likaa ja vettä hylkivä materiaali. Käytetään työtakeissa sekä työhousuissa.


Työvaatteiden suojausluokat

Erittäin näkyviä varoitusvaatteita koskeva standardiluku on EN ISO 20471. Tämän standardin mukaisen vaatteen merkinnässä käytetään yhtä lukua joka kertoo näkyvyysluokan. Luokkia on kolme joista 1 on heikoin ja 3 maksimi. Luokitus perustuu fluorensoivan ja heijastavan materiaalin määrään. Varoitusvaatetus on tarkoitettu työhön, jossa hyvä näkyvyys on ehdottoman tärkeää, esimerkiksi työmaat ja liikenne.Kokomerkinnät ja mitoitukset


Työvaatteiden koot ilmoitetaan numeroin. Alla puuilon valikoimissa olevien Priha- työvaatteiden yleinen kokotaulukko.


Oikean työvaatteen valinta- Mitä ottaa huomioon?


Kun lähdetään valitsemaan oikeanlaisia työvaatteita, on hyvä aluksi miettiä käyttökohde: minkälaisia olosuhteita materiaalin tulisi kestää, vuorellinen vai vuoriton, vaatteen näkyvyys. Puuilon valikoimista löytyy työvaatteita niin perusnikkareille kuin vaativampaankin käyttöön.

1. Varmista, että huomiovaatteet ovat ISO- standarin mukaisia. eri luokituksen vaatteita yhdistelemällä  voit parantaa näkyvyysluokkaa.

2. Huolehdi vaatteen puhtaudesta ja pese se säännöllisesti. Mitä likaisempi vaate on sitä huonommin se näkyy. Lika kuluttaa vaatetta enemmän kuin pesu. Tarkista aina pesumerkinnät ja noudata niitä.

3. Työhousujen tulee vastata moniin eri tarpeisiin. Niiden tulee olla mukavat, on oltava tilaa kaikille tärkeille tavaroille ja niiden on suojattava polvia rajoittamatta kuitenkaan liikkumista. Työhousujen täytyy tuntua juuri oikealta ja istua täydellisesti. Mitä vähemmän huomaat vaatetta päällä sen parempi. Tästä syystä työhousuja on useita eri malleja useilta eri merkeiltä, sillä sama malli ei todellakaan sovi kaikille. Kun vaate on oikean kokoinen, vahvikkeet ja eristeet ovat oikeissa paikoissa sen huomaa kyllä.


Turvakenkien valinta

Turvakenkiä valitessa on myös hyvä aluksi miettiä käyttötarkoitusta. Tuleeko kengän olla mahdollisimman helppo ja nopea pukea? Tuleeko kengässä olla naulaanastumisen suoja ja varvassuoja?

1. Turvakengissä tärkeintä on turvallisuuden lisäksi istuvuus, sillä niiden päällä kävellään pitkiä päiviä. Muista valita kenkään myös oikeanlainen pohjallinen, sillä se lisää ergonomisuutta ja jalkojen hyvinvointia.

2. Valitse kengän malli ja kiristysmekanismi työsi mukaan. 

3. Varmista turvakenkien turvaluokitukset. (taulukko)

4. Pese ja huolla kengät säännöllisesti. Huolehtimalla materiaalista pidennät kenkien käyttöikää.

Alla Sievin jalkineiden suojaluokitukset sekä turvamerkinnät;
1 kommentti:

  1. En tiennyt että työvaatteissakin on tämmöisiä luokitteluja. Meillä on hakusessa huomiovaatteet, olisi miellyttävämpää käydä koirienkin kanssa pimeällä lenkillä. Pitää vain muistaa pitää ne puhtaana niin ei sitten näkyvyys vähene. Miehellä on töissä työvaatteet käytössä, ettei omat mene pilalle.
    https://mondoworkwear.com/huomiotyovaatteet/

    VastaaPoista